Sterrenwacht Phoenix Lochem Sterrenwacht Phoenix Lochem Sterrenwacht Phoenix Lochem Sterrenwacht Phoenix Lochem Sterrenwacht Phoenix Lochem Sterrenwacht Phoenix Lochem Sterrenwacht Phoenix Lochem Sterrenwacht Phoenix Lochem Sterrenwacht Phoenix Lochem Sterrenwacht Phoenix Lochem Sterrenwacht Phoenix Lochem
Sterrenwacht Phoenix Facebook Sterrenwacht Phoenix Twitter Sterrenwacht Phoenix Youtube
Publiekssterrenwacht Phoenix
Ampsenseweg 10
7241 NB Lochem
Tel: 06 25 109 573
Email: info@sterrenwachtphoenix.nl

Live Mercurius overgang 11 november

Mercuriusovergang maandagmiddag

13.00 - Sterrenwacht open

13.36 - Start Mercuriusovergang

14.00 - Exoplaneten, Planetariumfilm

15.00 - Water, Planetariumfilm

17.00 - Einde

De films zullen 2x worden vertoond, bij goed en slecht weer.

Entree: gratis 

Locatie: Publiekssterrenwacht Phoenix, Ampsenseweg 10, 7241 NB Lochem  

Maandagmiddag en -avond beweegt de planeet Mercurius voor de zon langs. Dit is een goede reden om bij ons veilig door een telescoop met zonnefilter de Mercuriusovergang waar te nemen. Voor de volgende mercuriusovergang moeten we nog 13 jaar wachten, tot 13 november 2032.

 

Tijdstippen  

Op 11 november om 13:36 uur raakt Mercurius voor het eerst de rand van de zon en dan begint de planeetovergang. Na 2 minuten is het hele schijfje van Mercurius zichtbaar als een rondzwarte silhouet voor de zonneschijf. De zon staat dan op zo'n 18 graden boven de ZZW-horizon. Rond 16:20 uur is de overgang halverwege, dan staat de zon laag op 4 graden boven de horizon. Met zonsondergang om 16:53 zien we de zon en Mercurius samen achter de westelijke horizon verdwijnen. De overgang eindigt om 19:04 uur wanneer het stipje van Mercurius van de zon af beweegt. Die fase van de Mercuriusovergang is dus niet zichtbaar vanuit Nederland.

 

Beste zicht bij Sterrenwacht Phoenix

Mercurius is te klein om door een eclipsbrilletje te zien. Veilig kijken naar die zon mét het zwarte silhouet van de planeet Mercurius doe je daarom met behulp van een telescoop met zonnefilter of een speciale zonnetelescoop. Ook een verrekijker (met zonnefilter) vergroot niet genoeg.

Beschik je niet over de juiste telescoop en zonnefilters om veilig naar de zon te kijken? Kom dan op maandagmiddag 11 november naar Sterrenwacht Phoenix in Lochem, Ampsenseweg 10, 7241 NB Lochem. We vertonen ook 2 film in ons planetarium bij goed en slecht weer.  HUIDIGE MAANFASE


TWITTER
test