Sterrenwacht Phoenix Lochem Sterrenwacht Phoenix Lochem Sterrenwacht Phoenix Lochem Sterrenwacht Phoenix Lochem Sterrenwacht Phoenix Lochem Sterrenwacht Phoenix Lochem Sterrenwacht Phoenix Lochem Sterrenwacht Phoenix Lochem Sterrenwacht Phoenix Lochem Sterrenwacht Phoenix Lochem Sterrenwacht Phoenix Lochem
Sterrenwacht Phoenix Facebook Sterrenwacht Phoenix Twitter Sterrenwacht Phoenix Youtube
Publiekssterrenwacht Phoenix
Ampsenseweg 10
7241 NB Lochem
Tel: 06 25 109 573
Email: info@sterrenwachtphoenix.nl

Waarnemen

Ook Sterrenwacht Phoenix Lochem tot nader order uit de lucht

Een aantal bezienswaardige objecten aan de hemel in mei

Zoals zo vele organisaties is ook de sterrenwacht al een aantal weken gesloten vanwege de coronamaatregelen. Het betekent dat publieksactiviteiten helaas niet doorgaan. Maar waarnemen gaat nog onverminderd door zij het afzonderlijk door de medewerkers. Het publiek wordt node gemist vooral tijdens de heldere waarneemavonden en -nachten in april. De astrofotografen onder de medewerkers echter zaten niet stil en hebben een aantal schitterende beelden vastgelegd.

Wat de planeten betreft is het vooral de planeet Venus die de afgelopen maanden de show stal. Maar nu is zij snel op haar retour aan de westelijke hemel. Op 3 juni komt de Venus-show definitief op zijn eind wanneer de planeet vanaf de aarde gezien achter de zon verdwijnt. Daarna komt zij weer in alle vroegte voor zonsopgang tevoorschijn.  

Maar tussen 20 en 25 mei vlak na zonsondergang komt Venus eerst nog heel dicht bij de planeet Mercurius aan de westelijke hemel, waarbij Venus de heldere van de twee is. De planeten Jupiter en Saturnus zijn voor de ware slapelozen onder ons want deze maand alleen in de vroege ochtenduren zichtbaar in het zuidoosten tot zuiden en laag aan de hemel. Mars staat  ’s morgens in het zuidoosten. Hij nadert de aarde en wordt daarbij steeds helderder.

De nachten worden rap korter. Maar er zijn toch wat interessante deepsky-objecten te zien deze maand zelfs met een verrekijker. Maar voorwaarde is dan wel dat het heel helder en diep-donker is. Het is nu voorjaar, het seizoen waarin onze Melkweg ’s avonds niet de hemel domineert. We kijken juist loodrecht uit het vlak van onze Melkweg de rest van het heelal in. We zien dan een enorme rijkdom aan sterrenstelsels, die bestaan uit honderden miljarden sterren. Daar is dan bijvoorbeeld de Virgocluster in sterrenbeeld Maagd, waar je in één beeld honderden sterrenstelsels ziet. Of het z.g. triplet aan sterrenstelsels in sterrenbeeld Leo (Leeuw). Of M13, de Herculusbolhoop, in sterrenbeeld Hercules. Tot zo’n honderd jaar geleden was de aard van deze stelsels en hun afstand nog een raadsel. Ze werden nevels genoemd vanwege de beperkte capaciteit van de telescopen van toen. Met name was de vraag of deze nevels onderdeel van onze Melkweg waren of daarbuiten. Het idee dat het heelal groter kon zijn dan onze Melkweg was ook voor veel wetenschappers iets wat ze zich niet konden voorstellen.HUIDIGE MAANFASE


TWITTER
test